Автономният регион Бугенвил може да се превърне в най-новата държава в света. Жителите на острова гласуваха на рефендум за независимост от Папуа Нова Гвинея. След преброяването на бюлетините стана ясно, че 98% от хората са „за“ отделянето. Повече от 180 000 души в Бугенвил участваха в референдума.

Тихоокеанската група острови се разпростира на 700 километра от крайбрежието на Папуа Нова Гвинея в Соломоново море.

През 2001 г. правителството на Папуа Нова Гвинея обеща да се проведе гласуването като част от мирно споразумение за прекратяване на дългогодишна гражданска война, при която загинаха 20 000 души от 200 000 население.

Но Бугенвил няма да стане държава веднага, тъй като резултатът от референдума не е със задължителен характер. Сега ще трябва да се водят преговори между Папуа Нова Гвинея и Бугенвил, като окончателното решение трябва да бъде взето от парламента на Папуа Нова Гвинея.

Островите са кръстени на френски изследовател от 18-и век и се превръщат в част от Германска колония, Германска Нова Гвинея, в края на 19-и век. През Първата световна война, Австралия установява контрол над тях и го запазва до 1975 г. (с изключение на кратък период, когато те са в ръцете на Япония през Втората световна война).

Когато Папуа Нова Гвинея получава независимост през 1975 г. Бугенвил става провинция, въпреки че там не са особено ентусиазирани. Всъщност дори има декларация за независимост малко преди създаването на Папуа Нова Гвинея. Този опит обаче е пренебрегнат и от Австралия и от Папуа Нова Гвинея.

През 1988 г. започва деветгодишна сепаратистка война. По различни оценки в нея са убити от 4 000 до 20 000 души, което е между 3 и 13% от населението на островите при началото на войната.

Войната приключва през 1997 г. с помощта на международни посредници. Резултатът е Мирното споразумение за Бугенвил, създаването през 2005 г. на автономно правителство на Бугенвил и обещанието за необвързващ референдум за независимост.

error: