Напусна ни световноизвестният художник от български произход Христо Явашев – Кристо. Той е починал на 84-години от естествена смърт в дома си в Ню Йорк.

„Кристо живя пълноценно, не само мечтаеше за неща, смятани за невъзможни, но и ги реализираше“, написаха сътрудниците му във фейсбук.

„Велик художник, способен да даде нова дълбочина на нашето ежедневие“ – с такива думи реагира световната културна общност в социалните мрежи.

В съответствие с желанието на Кристо, последният му проект – опаковането на Триумфалната арка в Париж, отложен заради пандемията от коронавирус, ще бъде реализиран през септември 2021 г.

Роден в Габрово, България, през 1935 г., като Христо Владимиров Явашев, той предпочете неизвестността пред ограниченията на тоталитарния режим и на 23-годишна възраст замина с еднопосочен билет за Европа.

Артистичният му талант го утвърди като световен артист в Париж, в края на 50-те и началото на 60-те години. Там срещна и партньорката си Жан-Клод, с която заживява в САЩ от 1964 г. Двамата създават мащабни временни произведения на открито и стават емблема на споделено творчество и на собствен, уникален модел на независимост от правилата на арт средите. Вярват, че единствената цел на техните произведения е да носят „радост и красота“ .

Неговите проекти докосваха физическия свят, макар само за няколко седмици. Кристо опакова най-старият мост в Париж, германския Райхстаг, инсталира чадъри в Япония и САЩ, а хората вървяха по вода в Италия.

error: