Знакови творби на немското модерно изкуство от последните 60 години ще бъдат показани в Пловдив с най-мащабната ретроспекция от колекцията на Института за международни отношения на Германия (ifa). Изложбата „Пътуване по света. Изкуство от Германия“ ще бъде открита на 11 октомври в галерия „Капана” и изложбена зала „2019“. Тя представя за първи път у нас селекция от 400 произведения на близо 100 творци. Повечето от тях не са между живите и са представители на динамичното следвоенно поколение.

Кураторите на емблематичната изложба са Матиас Флюге и Матиас Винцен. Те си поставят за цел да покажат на публиката една различна картина от съдбата на Източна и Западна Германия. Специално внимание е отделено на следвоенното изкуство между реализма и абстракцията, поп-арт, флуксус, социална фотография на 50-те и др.

Авторите са енциклопедични имена като съпрузите Бернд и Хила Бехер. Те добиха световна известност с фотографиите си на големи индустриални обекти. Другата звезда в ретроспекцията и Йозеф Бойс. Той е скулптор, графичен дизайнер и социален философ. Друга звезда на изложбата е Зибил Бергеман – култов фотограф в бившата ГДР. Още през 70-е тя става търсена от издания като „Щерн“ и „Шпигел“.

error: