Познаваме сър Артър Конан Дойл най-вече като създателя на Шерлок Холмс, но историите за блестящия детектив в никакъв случай не изчерпват таланта на писателя. Едно от най-големите доказателства за това е романът „Изгубеният свят“, чиито главни герои се завръщат при българските читатели с неиздавана досега на български книга на Дойл.

Любим на няколко поколения, едновременно избухлив, доминиращ и с брилянтен ум, прочутият и противоречив учен Джордж Челинджър оживява отново на български в непревеждания до момента роман от сър Артър Конан Дойл – „Отровният пояс“.

В него Земята е на прага на апокалипсис и професор Челинджър е твърдо решен да разбуди общественото внимание със скандална статия в „Таймс“. Мистериозен космически облак обгръща слънчевата ни система, а токсичният му ефект ще обрече живота на трагичен край.

„Отровният пояс“ излиза за първи път на български език в луксозно издание с твърди корици и в превод на Зорница Русева повече от век след появата си на Запад.

Романът разкрива един непознат, но не по-малко увлекателен Артър Конан Дойл, и утвърждава създателя на Шерлок Холмс и доктор Мориарти като един от най-талантливите разказвачи на XX век, който не се ограничава в отделни теми, а напротив – сам размива линиите между познатите жанрове.

error: