Любителите на фолклорната музика ще могат да се насладят за пореден път на „Нощ на ансамблите“. Четвъртото издание на фестивала ще се проведе в НДК, а участие в него ще вземат трите най-големи ансамбъла в страната – „Филип Кутев“, „Тракия“ и „Пирин“.

Те ще изпълнят едни от най-новите си произведения за първи път пред софийска публика. Части от новите им програми ще се редуват с класически произведения от репертоара на ансамблите, които са истински шедьоври в българското танцово и музикално изкуство.

Събитието ще открие ансамбъл „Тракия“ със „Земята на Орфей“, като в самото начало на сцената ще излязат всички певици на трите ансамбъла, над 50 на брой, за да дадат уникално гласовито начало на „Нощ на ансамблите“.

„Земята на Орфей“ ще бъде показана за първи път в София. Освен най-новото от репертоара си, ансамбъл „Тракия“ ще представи и произведение от най-старата си премиера, от преди цели 45 години.

Ансамбъл „Филип Кутев“ ще представи „Пазарджишко“ – също част от най-новата им програма. Те обаче са намислили да покачат градуса на емоциите в залата с изпълнение на „Тракийска сватба“ – произведение с близо 70 годишна история.

Ансамбъл „Пирин“, като представител на пиринския регион, съвсем естествено ще заложи на темпераментните макдонски ритми. Най-новото от тях е със заглавие „Песни и танци от Югозапада“. Ансамбълът няма да пропусне да представи и едно класическо произведение от репертоара си.

След голямото надиграване финалът ще е запомнящ се – ситно шопско. Тогава всички състави ще танцуват и пеят заедно на сцената. А най-неудържимите фенове сред публиката ще могат да се хванат и в общо хоро.

error: