Два филма ще се прожектират в България безплатно вечерта на 6 декември в рамките на второто издание на Нощта на европейското кино. Първата прожекция е в София от 19,00 часа. Желаещите имат шанса да видят в Дома на киното белгийския филм „Момиче“ на режисьора Лукас Донт. А от 20,30 часа в Lucky Cinema Home в Пловдив зрителите ще могат да гледат българския филм „Ага“ на Милко Лазаров.

В дните между 2 и 6 декември 54 държави от Европейския съюз ще бъдат домакини на специални събития, акцентиращи върху богатството на филмовата култура на Европа.

Филмът „Момиче“ е номиниран за „Златен глобус“, носител за Queer Palm и „Златна камера“ от Кан, с наградата на ФИПРЕССИ и приза за най-добър актьор в конкурсната програма „Особен поглед“ в Кан.

„Нощ на европейското кино“ през 2019 г. е второто издание на проект, създаден по инициатива на програмата „Творческа Европа – МЕДИА“, който е с отворен, свободен достъп за повече от 14 500 граждани на Европа и се организира в партньорство с „Европа Синемас“.

[fusion_youtube id=“https://youtu.be/nL8eLRgCsb0″ alignment=““ width=“1280″ height=“720″ autoplay=“false“ api_params=““ hide_on_mobile=“small-visibility,medium-visibility,large-visibility“ class=““ css_id=““][/fusion_youtube]

На всяко от събитията домакини ще бъдат киносалони, които принадлежат на паневропейската верига. Те ще започнат с прожекция на един от филмите, получили подкрепа от програма „МЕДИА“ в последните две години. Публиката ще гледа 40 различни филма, избрани от местните разпространители. След прожекциите ще се проведат разговори с представители на творческите екипи на филмите или с филмови специалисти-кинокритици.

error: