17-тото издание на фестивала за късометражно кино IN THE PALACE International Short Film Festival излъчи своите победители.

„Нощна смяна“ на Йордан Петков и Еди Шварц спечели наградата за най-добър български филм. „Стикер“, на режисьора Георги М. Унковски от Северна Македония, който спечели наградата за най-добър игрален филм, а за най-добра анимация беше определен руският филм „Моят Галактически близнак Галактион“ на Саша Свирски.

Филмът „Нощна смяна“ разказва за нелегалния добив на въглища в България, като историята е изградена от сложни човешки взаимоотношения. Късометражната 29-минутна лента е създадена от Йордан Петков и Еди Шварц – сценаристи, режисьори и продуценти на филма.

С отличието на фестивала „Нощна смяна“ има шанс да бъде номиниран за Оскар. Българското предложение за Оскар се прави от Националния филмов център (НФЦ), но само за пълнометражни филми.

При късометражните малка част от фестивалите за късометражно кино, или големите филмови фестивали, които имат и късометражна селекция, носят т. нар. Оскар-квалифициращ статус. За да бъде приет и разгледан от комисията един късометражен филм, той трябва да е печелил награда на фестивал, какъвто е и In the Palace, най-големият за късометражно кино в България.

error: