За пета поредна година къдроглавите пеликани, гнездящи в Природен парк „Персина“, имаха успешен гнездови сезон. През 2020 г. бе сформирана нова гнездова колония на вида върху наколната дървена платформа в Мъртво блато, върху която 8 двойки успяха да отгледат общо 6 малки.

Успешен бе сезонът и за колонията в блатото Песчина, където 22 двойки успяха да отгледат 34 малки. Малките пеликанчета отлетяха в края на месец юли, като към момента се придържат в близост до платформите в двете блата на остров Персин, съобщиха от пресцентъра на Природния парк.

Общо в ПП „Персина“ през 2020 г. загнездиха 30 двойки къдроглави пеликани, които отгледаха 40 малки, което е нов рекорд за района. Интересен е и фактът, че за поредна година, блатата на остров Персин привлякоха над двеста розови пеликани по време на размножителния сезон, които също използваха наколните дървени платформи, но само като място за почивка и нощувка.

През 2016 г. за пръв път от 60 години насам бе сформирана нова гнездова колония на къдроглавя пеликан в България – в блатото Песчина, като дотогава единственото място, където видът се разможаваше успешно у нас, бе езерото Сребърна. През 2020 г. бе сформирана още една нова колония в Мъртво блато, отново на остров Персин, с което гнездовищата на този застрашен вид в страната станаха три. Двете блата са част от Поддържан резерват „Персински блата“ намиращ се на острова, в обсега на който са включени още Старото блато и Дульова бара.

error: