Архитектурното студио на италианеца Масимилиано Фуксас спечели международния конкурс за обновяване на площад „Света Неделя“, организиран от Столичната община.

Планът на „Фуксас“ е да направи пространството пред храма „Света Неделя“ достъпно за пешеходците, да се запази историческият облик на площада, но и той да бъде осъвременен с фотоволтаици. Нощем те ще светят, а денем от тях ще могат да се зареждат мобилни телефони.

Предвижда се разкриване на античните останки около църквата, като над археологическите разкопки да бъдат създадени стъклени пешеходни пасажи, както и фонтани пред църквата и нови пешеходни зони. Според плана трамвайното трасе по бул. „Витоша“ ще бъде запазено, ще бъде увеличено озеленяването в района и ще бъдат създадени изцяло нови зелени площи покрай трамвайното трасе от Министерството на здравеопазването до ул. „Позитано“.

„Този проект е от най-щадящите и с най-добро отношение към контекста на средата. Трябва да обърнем внимание, че на площада са напластени хилядолетни слоеве. Имаме доста сложна архитектура и подходът към този площад е въпрос на интерпретация. Считам, че избраното решение е добро. То не подхожда неглижиращо към една или друга част от архитектурата. Напротив – има респект към намерената археология“, коментира пред НОВА главният архитект на София Здравко Здравков.

Планът е сроежът ще започне през 2021 година. Всяка стъпка ще се съгласува с общината. Градската управа ще има последната дума и за бюджета, който по първоначални изчисления възлиза на около 17 млн. лева.

error: