Организацията за култура на ООН – ЮНЕСКО, гласува за добавяне на 14 нови обекта в списъка си за световно културно наследство, включително индийския „Розов град“ в Джайпур, руините на град Лиангжу в Китай и Равнината на каменните делви, разположена в централната част на Лаос.

Понастоящем има повече от 1 000 културни и природни забележителности в 167 страни, включени в списъка на световното наследство. Комитетът за световно наследство се срещна в столицата на Азербайджан, Баку, за своята 43-та сесия.

Сред включените нови обекти са Националният парк Маунт Екълс в Австралия, известен също като Будж Бим, древният погребален комплекс в град Сакаи и префектура Осака, датиращ от периода Кофун (Япония). Древният иракски град Вавилон също влезе в списъка. Сред новите обекти са и надгробните могили, свидетелство за ранната цивилизация на Дилмун. Те са третият обект от Бахрейн в списъка на световното наследство от ЮНЕСКО.

Сред другите нови обекти в списъка са и хирканските гори в Иран, древен металургичен обект в Буркина Фасо, Френските южни и антарктически територии и районът на Охрид в Албания, избран заради своето природно и културно наследство. Град Парати и островът Илха Гранде в Бразилия, които са известни дестинации сред туристите, посещаващи Рио де Жанейро, също са включени заради своето природно и културно значение.

Селекцията обхваща страни в целия свят. От Исландия е включен Националният парк Вахтнайокутъл. Основан през 2008 г., той обхваща 14% от територията на страната. Простира се в югоизточната част на острова и обхваща ледника Вахтнайокутъл. Със своите вулкани, земетресения, топящи се ледници, избухващи кратери и геотермична активност, обектът е, ако не друго, доста драматичен. В документа за неговото номиниране за списъка мястото е описано като „зона на тревожен природен конфликт, но и на очарователна хармония“.

Китай също попада в списъка с резерватите за мигриращи птици по крайбрежието на Жълто море и залива Бохай. Рай за прелетните птици и дом на безброй видове риби и ракообразни, крайбрежната линия представлява богата екосистема и се смята за най-голямата приливна кална система в света.

error: