Археолози откриха 16 гробници на велики жреци, 10 000 статуи и 20 мумии край Кайро. Безценната находка е открита в село Туна ал Джабал в провинция Миня.

Гробниците са на около 3000 години. В тях са намерени 20 саркофага, някои гравирани с йероглифи. В гробниците са погребани няколко велики жреци на бога Тот, изобразяван с тяло на човек и глава на ибис, както и знатни хора от Горен Египет.

Археолозите са открили също 10 00 фаянсови фигурки, 700 амулета с формата на скарабей, някои от които от злато, както и амулет изобразяващ крилата кобра.

През декември бе открита малка статуя, копие на Сфинкса, по време на разкопки в Миня. Според експерти тя е направена от варовик, височината й е 35 см, а дължината – 55 см. Мини сфинксът има ясни черти и детайли, които отразяват уменията на древноегипетския скулптор. Кога точно е изработена обаче, все още не е установено.

По време на същите разкопки са открити и амулети, изработени от фаянс, керамика, глинени съдове с различни форми и размери и бутилка от алабастър.

error: