Филмите, които се надяват да се състезават за Оскар за най-добра продукция, ще трябва да отговарят на определени критерии за разнообразие, реши Академията за филмови изкуства и науки.

Академията излага четири „стандарта“, с прилагането на които се надява да засили представителството и включването на участници с техните постижения както пред, така и зад камерата. За 96-те Оскари през 2025 г. само филми, които са изпълнили поне два от стандартите, ще се класират за наградата.

Оскарите са критикувани за липсата на многообразие. Отсъствието на чернокожи актьори или такива от малцинства срлед номинираните през 2016 г. доведе до яростна реакция, като филмови звезди бойкотираха церемонията. Това доведе до обещание от Академията да удвои жените и представителите на чернокожите и малцинствата сред своите членове до 2020 г.

Неотдавна Академията покани 819 нови членове да гласуват за тазгодишните Оскари, от които 45% са жени и 36% не са бели, и казва, че сега е удвоила броя на жените членове и е утроила броя на хората от слабо представени досега етнически и расови общности.

До възможността за награда за най-добър филм ще се допускат недостатъчно представените групи – които включват жени, расови и етнически групи, ЛГБТ+ и хора с увреждания.

Посочени са и следните области, в които трябва да бъдат включени такива групи:

-Екранна актьорска игра и сюжетни линии, „като поне един от главните или поддържащи актьори е от недостатъчно представена расова или етническа група“
– Творчески ръководни позиции, ръководители на отдели и на екипи
– Платени стажове и обучение
– Публично разпространение и маркетинг

Тези изисквания ще се прилагат само за филми, направени през 2024 г. за церемонията по награждаването през 2025 г. и след това. Дотогава филмите от 2021 г. ще трябва да представят формуляр по стандартите на Академията за включване.

error: