Първият български фантастичен роман за деца е подписан от ненадминатия сладкодумец Елин Пелин. „Колибри“ предлага на читателите красиво ново издание на „Ян Бибиян. Невероятните приключения на едно хлапе. Ян Бибиян на Луната“ с оригиналните илюстрации на Минчо Никифоров (корица Стефан Касъров).

Освен че е написал един от най-хубавите български юношески романи в две части, Елин Пелин е автор на книжките „Златни люлки“, „Кумчо Вълчо и Кума Лиса“, „Гори Тилилейски“, „Сладкодумна баба“, „Правдата и кривдата“ и др. През 1983 г. „Ян Бибиян“ е адаптиран като комикс в сп. „Дъга“ от художника Росен Манчев, а през 1985 г. е филмиран под режисурата на Васил Апостолов.

Димитър Иванов Стоянов (1877-1949) е истинското име на поета и писателя Елин Пелин. Темите на повечето му произведения са свързани с българското село, бита и нравите на българите. Роден е в с. Байлово, учи в София, Златица, Панагюрище и Сливен, но така и не завършва гимназия. Израства с много книги, носени от баща му, сред които били творби на Ботев, Вазов и Петър Берон. Работи като учител в родното си село. Елин Пелин започва да пише още докато е ученик. Първите му творби са публикувани в сп. „Войнишка сбирка“ и в ученическото списание „Извор“. В последните си творчески години създава предимно разкази и романи за деца.

error: