„В кръг“ на режисьора Стефан Командарев спечели двете основни награди на Международния кинофестивал във Висбаден „goEast“ – голямата награда „Златна лилия“ за най-добър филм и наградата на критиката ФИПРЕССИ. Жури и зрители гледаха филмите от конкурсната програма онлайн.

„Международното жури предпочете блестящо изградения, многопластов филм, който ни потапя в една интимна и в същото време експанзивна нощ в София, когато патрулират нощните смени на полицейските коли. Всеки следващ епизод, всяка следваща обиколка, ни потапя все по-дълбоко в мрачната и несигурна страна на обществото, вплетена в метафората на нощта.

В същото време историята изследва вътрешния свят и личната уязвимост на героите, поставяйки под съмнение техните морални избори, убеждения, сила и способност да правят трудни избори. Автентичните диалози, отличната игра и забележителната кинематография смесват личното и универсалното и превръщат филма в отражение на тъмната и светлата страна на човека и неговата връзка с големия свят. Единодушното решение на журито е Голямата награда „Златна лилия“ на 2020 да вземе „В кръг“ на Стефан Командарев!“, е обосновката на журито.

ОТ ФИПРЕССИ също не пестят похвалите: „Чрез отличен сценарий, интелигентна режисура и изключителна актьорска игра, българският режисьор Стефан Командарев ни представя един горчив поглед към държава, управлявана от хаос, в която доминират корупцията и насилието. Критиката към обществото се подсилва чрез комбинацията на черен хумор, абсурд и сарказъм, а когато нощта се спуска над столицата на България, започва истинският разговор. „В кръг“ е брутално честно и все пак елегантно пътуване, което хваща вниманието ни от самото начало.“

error: