Учени са открили останки от папагал с внушителни размери, достигал на височина до един метър и обитавал Нова Зеландия преди около 19 милиона години.

„Нова Зеландия е прочута с огромните си птици – моа, гъски, орли. Досега обаче никой никъде не е откривал изчезнал гигантски папагал“, казва Тревър Уърти от университета „Флиндърс“ в Сидни, Австралия.

Палеонтолозите са нарекли древното пернато Heracles inexpectatus в чест на митологичния персонаж Херкулес, известен с осанката и силата си, и на неочакваната природа на находката.

Останките от гигантския папагал са намерени в близост до бившия миньорски град Сейнт Батанс в централната част на Отаго, Нова Зеландия.

Папагалът, кръстен на Херкулес, е достигал на височина до един метър. Теглото му е било около седем килограма. Създанието е имало масивна човка, с която е похапвало не само „обичайни папагалски храни“, но вероятно и други папагали. Пернатият Херкулес е бил двойно по-едър от критично застрашения Какапо – най-едрия известен досега папагал.

error: