Софийската опера спира временно спектаклите, за да не излага на риск състава и публиката си, съобщи директорът на националната институция Пламен Карталов.

„Скъпи приятели на Софийската опера, поради усложняващата се епидемична обстановка и въпреки всички мерки за безопасност срещу разпространението на коронавируса, взехме отговорното решение да ограничим спектаклите до 8 ноември – оповестиха от Операта във Фейсбук. – Присъединяваме се към препоръките на кмета на Столична община г-жа Йорданка Фандъкова и Софийски оперативен щаб за овладяване на заразата с COVID-19. Молим за Вашето разбиране, защото отговорността е обща.“

Акад. Карталов обясни, че случаите на Ковид-19 в Операта са се увеличили, без да уточнява колко от артистите и служителите са с коронавирус. Преди седмица водещото сопрано в трупата Габриела Георгиева съобщи, че е с положителен тест. Преди нея и музикантът от оркестъра на Операта Огнян Михов се зарази.

„Нещата вървят чудесно, хората в Операта работят с изключителна отговорност и професионализъм, но непрекъснато се заразяват хора – защо да стресираме и себе си, и публиката. А и не се изплаща икономически“, каза Пламен Карталов.

Отменени са спектаклите до 8 ноември включително – „Рейнско злато“, „Жизел“, Концерт за бебоци, „Мечо Пух“, „Кармен“, „Клетниците“, „Спящата красавица“, „Пепеляшка“ и „Парсифал“.

Софийската опера и балет е поредната културна институция в България, която затваря временно заради коронавируса. До края на октомври са отменени представленията в Националния музикален театър и в Театър „199″.

error: