През 2019 г. се роди първото малко родено в дивата природа на Източните Родопи, а второто малко се появи по-рано тази година на Деня на детето – 1 юни. Новото попълнение е първото малко на младата женска, дарена от зоопарка в Зул, Германия през 2017 г.

„Адаптирането на зоопаркови животни към дивата природа е изключително трудно и раждането на това бебе показва, че майката успешно се е приспособила към новите условия“, споделя Христо Христов от фондация По-диви Родопи.

Успешното увеличаване на стадото показва, че животните се приспособяват добре към заобикалящата ги среда и през последните няколко години успяха да формират социална група. Припомняме, че животните бяха освобождаването им от адаптационната ограда през 2019 г. и района на язовир Студен кладенец се превърна на нов дом на зубрите, дошли от Холандия и Германия.

Работата по завръщането на символите на европейската дива природа в Източни Родопи започва през 2013 г., когато са докарани първите животни от Германия в Дивечовъден участък Студен кладенец. Въпреки първоначалните трудности зубрите успешно се адаптираха и през 2015 г. се роди и първото от столетия зубърче в Родопите, а в следващите години двойката възрастни се сдоби с още три малки. През 2019 г. животните бяха освободени от оградата.

error: