Южнокорейският филм „Паразит“ се превърна в големият победител на Оскарите. Вечерта на най-престижните награди във филмовата индустрия се превърна в историческа. Социалната сатира от Южна Корея стана първият чуждоезичен филм, който печели във водещата категория за най-добър филм.

Режисьорът на лентата Пон Джун-хо пък надви огромната конкуренция в лицето на Мартин Скорсезе, Куентин Тарантино, Сам Мендес и Тод Филипс и грабна един от най-ценните призове – за най-добър режисьор. „Паразит“ получи приза в оспорваната категория с променено име – за международен филм. Кинотворбата бе отличена и в категорията „Най-добър оригинален сценарий“.

В категориите за най-добър актьор и актриса бяха отличени съответно Хоакин Финикс за „Жокера“ и Рене Зелуеъгър за за ролята си на Джуди Гарланд във филма „Джуди“. За Финикс това е първи Оскар от четири номинации, а за Зелуегър – втори. Актрисата има статуетка за поддържаща роля за „Студена планина“.

Първи отличия на киноакадемията спечелиха Брад Пит за най-добър актьор в поддържаща роля за „Имало едно време в Холивуд“ и Лора Дърн за най-добра актриса в поддържаща роля за „Брачна история“. Пит има награда като продуцент на „12 години в робство“.

В категорията най-добър адаптиран сценарий спечели „Джоджо Заека“ на Тайка Уайтити. Другите номинирани тук бяха „Ирландеца“, „Жокера“, „Малки жени“ и „Двамата папи“. За сценография спечели „Имало едно време в Холивуд“. В категория за най-добра сценография (дизайн на продукция) филмът на Тарантино се съревноваваше с „Ирландецът“, „Джоджо Заека“, „1917“ и „Паразит“.

„Ирландецът“ на Мартин Скорсезе с участието на Ал Пачино и Робърт Де Ниро си тръгна с празни ръце въпреки десетте си номинации.

„Играта на играчките: Пътешествието“ на „Дисни/Пиксар“ спечели награда за най-добър анимационен филм. Филмът е четвъртата част на поредицата „Играта на играчките“. През 2011 г. третата част на поредицата също спечели „Оскар“. Това е десетото отличие на американската Академия за кинематографично изкуство и наука за „Пиксар“ в тази категория, която беше създадена през 2002 г.

„Американска фабрика“ – първият документален филм на продуцентската компания на Барак и Мишел Обама, спечели награда „Оскар“ за най-добър документален филм. Филмът, разпространен по Нетфликс, е за фабрика за стъкло в Охайо, управлявана от китайски инвеститор. Той разглежда много въпроси, като правата на работниците, глобализацията и автоматизацията.

error: