Романът „You Can Smile on Wednesdays“ („Може да се усмихваш в сряда“) от Здравка Евтимова беше публикуван в началото на февруари в САЩ. В България книгата е публикувана от издателство „Жанет-45“ през 2015 г. със заглавие „Една и съща река“. През същата година става и роман на годината в конкурса на фонд „13 века България“.

Заглавието на английски е избрано от стихотворението „Човекът от отсрещната страна“ на българската поетеса Силвия Недкова.

Това е четвъртата книга на българската писателка, публикувана от издателство Fomite Books. През 2012 г. излезе сборникът й с разкази „Carts and Other Stories“ („Стари коли и други истории“), през 2015 – романът „Sinfonia Bulgarica“, а през 2017 г. – романът „In the Town of Joy and Peace“ („В града на радостта и мира“). Общо в САЩ са публикувани осем книги на Здравка Евтимова.

През есента на миналата година, нейният разказ „Кръв от къртица“ (Blood) беше публикуван в американски учебник в един милион екземпляра. Редом до класическите произведения на Рей Бредбъри, Едгар Алан По и Айзък Азимов.

Нейните разкази и романи са четени и награждавани в много страни по света – САЩ, Великобритания, Канада, Франция, Гърция, Израел, а отскоро и в Китай. Авторката шеговито нарича себе си „влаков писател”, защото много от историите й са се родили в купетата на влаковете между Перник и София – градовете, в които се намира домът й и работното й място на преводач с английски език. Но за каквото и да разказва, произведенията й омайват с три неизменни съставки – доброта, съпричастност и любов.

error: