Благодарение на филми като „Челюсти“, всеобщото възприятие е, че голямата бяла акула е най-опасният хищник в моретата. Изследване на учени, базирани в залив Монтерей в Калифорния, разкрива, че това определение трябва да бъде дадено на косатката. Проучването, цитирано от „Би Би Си“, показва, че големите бели акули се страхуват от косатки до такава степен, че когато ги срещнат, веднага удрят на бягство и често не връщат в този регион няколко месеца.

И има добра причина за това. Не само са регистрирани случаи, в които косатки убиват големи бели акули, но те сякаш имат афинитет към черния дроб на акулите, който понякога изсмукват, след като са направили хирургически разрез в тялото им.

Косатките предпочитат по-студените води на океаните и местата, където се засичат с големи бели акули, най-често са близки до брегове в преследване на млади тюлени.

[fusion_youtube id=“https://www.youtube.com/watch?v=K9I_DcSbZjI“ alignment=““ width=“1280″ height=“720″ autoplay=“false“ api_params=““ hide_on_mobile=“small-visibility,medium-visibility,large-visibility“ class=““ css_id=““][/fusion_youtube]

error: