Експериментаторът в джаз музиката и най-продаван български композитор в света Милчо Левиев е починал на 81-годишна възраст след тежко боледуване в болница в Солун, където живееше през последните 20 години. Това съобщиха късно вечерта в събота негови близки.

Джазменът завършва държавната консерватория в София, където негови професори са Панчо Владигеров и Андрей Стоянов. Кариерата си започва в Пловдивския драматичен театър, след това е диригент на бигбенда на Българското национално радио. От 1963 г. до 1968 г. работи като солист и диригент на Пловдивската и на Софийската филхармония.

По идея на Радой Ралин създава групата „Джаз фокус ’65“, през 1970 г. заминава за Лос Анджелис и остава там до 1977 година. В началото на 80-те години се завръща за кратко в България и изнася поредица от концерти.

Левиев е двукратен носител на „Грами“, притежава приза Dramalogue за най-добър музикален директор (1987), почетен доктор е на Парижката и на Лондонската музикална академия. За него друг голям джазмен – Дон Елис, казва, че Милчо Левиев е от съвременните гении в джаза. „Той може да каже всичко с пианото“, казва великият тромпетист още през 1974 г.

Поклон пред паметта му!

[fusion_youtube id=“https://www.youtube.com/watch?v=TbHKkv3gmgA“ alignment=““ width=“1280″ height=“720″ autoplay=“false“ api_params=““ hide_on_mobile=“small-visibility,medium-visibility,large-visibility“ class=““ css_id=““ /]

Снимка: Ани Петрова

error: