Учени откриха огромен коралов риф, разположен в северния край на Големия бариерен риф край бреговете на Австралия. Със своите близо 500 метра височина коралът е по-висок от нюйоркския небостъргач „Емпайър Стейт Биллдинг“ и дори кулите близнаци „Петронас“ в Куала Лумпур, Малайзия.

„Подобен на острие“ вертикален риф на около 130 км от Кейп Йорк, североизточният край на Австралия, е открит по време на упражнение за 3D картографиране на морското дъно, проведено от кораб, собственост на калифорнийската неправителствената организация Schmidt Ocean.

Учените са открили новия риф, разположен край брега на Кейп Йорк, след като извършвали 3D мапинг на океанското дъно в района, когато съвсем случайно се натъкнали на коралите. Екипът от изследователи на базираната в калифорния неправителствената организация „Шмид Оушън Инститют”, използвала специален робот, за да обследва рифа.

Отделни рифове са разположени на дъното на океана край континенталния шелф, но не са част от основното тяло на Големия бариерен риф, който е дом на 1500 вида риба и над 400 вида корали. Големият бариерен риф се простира на 2300 километра дължина по австралийското крайбрежие и е включен в списъка на Световното наследство през 1981 година заради „изключителнaта си важност за науката“.

Том Бридж от Университета „Джеймс Кук“ и главен изследовател на експедицията уточни, че рифът е широк 1,5 км в основата си и се издига на половин километър до 40 метра от повърхността. Това е първият голям отделен риф, открит в района от края на 19 век, когато седем други са открити в 150-километров участък от океана.

По-ранни открития по време на пътуването включват най-дълго регистрираното морско същество, 45-метров сифонофор, в каньон край бреговете на Нингалу в северната част на Западна Австралия. Допълва се, че са открили десетки все още неописани видове, включително черен корал, гъби и морски скорпиони.

error: