На 22 юни от 10:00 ч. по маршрута Хижа Алеко – станция Голи връх – Зелена писта – База РВД – Черни връх ще се случи нещо необичайно.

Именно тогава за първи път ще се направи опит за изкачване до Черни Връх от човек с увреждане. Това ще стане с помощта на иновативна количка, разработена от българските изобретатели от IMobility.

Героят на деня ще бъде 37-годишният Влади Гюров, който преди 18 г. след инцидент с шосейно колело остава обездвижен от гърдите надолу. Въпреки тежкия инцидент, променил живота му, всички познаваме Влади като човек, който не се отказва пред трудностите и непрекъснато е активен.

В момента практикува няколко спорта – част е от националния отбор по баскетбол на колички, тенис на корт, колоездене с хендбайк. Влади Гюров е и първият български състезател по ситски и е амбициран да участва в Олимпийските игри след 3 години. Скоро му предстои да завърши и курс по гмуркане.

Целта на екипа, разработил количката, е да направи и града, и планината еднакво достъпни за хората с увреждания. Тя е лесна за управление, стабилна, сигурна и подходяща за всякакви възрасти.

error: