Филмовият фестивал във Венеция беше открит в условията на пандемия. Тържествената церемония започна с изпълнение на музиката на Енио Мориконе за филма на Серджо Леоне „Имало едно време в Америка“. Дирижираше синът на неотдавна починалия композитор.

Венеция е домакин на първия голям филмов фестивал от началото на пандемията от коронавирус. 77-ото издание на фестивала ще бъде лишено от обичайния блясък, с ограничено холивудско присъствие, филмови прожекции с мерки за физическа дистанция и задължително носене на маска на закрито.

Партитата по случай откриването и закриването на фестивала са отменени. Част от актьорите и режисьорите ще представят филмите си онлайн, а не лично. Тазгодишното издание ще продължи до 12 септември.

Официалната програма включва 63 филма. За голямата награда „Златен лъв“ ще се състезават осемнайсет от тях, сред които творби на режисьорите Андрей Кончаловски, Клаудио Ноче, Джанфранко Роси, Клои Чжао, Мона Фастволд, Ема Данте, Малгожата Шумовска и Михал Енглерт. Извън конкурсната програма ще бъдат прожектирани двайсет и един филма, а 19 са включени в програмата „Хоризонти“.

Осем от 18-те филма в конкурсната програма са режисирани от жени – отражение на усилията в отговор на минали критики за неравенство между половете в официалната селекция. Председател на седемчленното фестивално жури е актрисата и носителка на „Оскар“ Кейт Бланшет.

Британската актриса Тилда Суинтън и режисьорката от Хонконг Ан Хуей ще получат награди „Златен лъв“ за цялостно творчество.

error: