Африканска песен се превърна в символ за надеждата за мнозина по света през последните месеци, когато светът се бори с последиците от пандемията от коронавирус. Хитът на Номсебо Зикоде и Master KG се казва Jerusalema и идва от Южна Африка. Песента излиза в страната още миналата година и бързо оглавява местните класации.

Световната й слава тръгва от Ангола, където група приятели записват кратко видео, в което танцуват под звуците й. То е последвано от подобно видео от Португалия и така започва танцувално предизвикателство, което се разпространява с голяма скорост.

Jerusalema се превръща във вдъхновяващ символ на надежда за хората, борещи се с вируса. Емоционални видеа, на които здравни работници от Южна Африка, Зимбабве, Италия, САЩ и Австралия танцуват на фона на мелодията, обикалят света. Към тях се присъединяват полицейски служители и военни.

Футболната звезда Кристиано Роналдо също публикува видеоклип от вечеря с най-близките си, на който звучи песента. “Животът е по-хубав с хората, които обичаш. Наслаждавайте се на тези моменти”, написа футболиста. Джанет Джаксън също демонстрира възхищението си от мелодията.

“Толкова е красиво да видя как Jerusalema обикаля света, да видя колко далече стигна. Песента имаше огромен успех у дома. Покори улиците и хората създадоха свои спомени с нея”, сподели един от изпълнителите Master KG пред южоафриканския вестник Sowetan.

Президентът на Южна Африка Сирил Рамафоса призова всички да се включат в танцовото предизвикателство, а някои дори се надяват песента да обедини Африка. “Надеждата ми е, че тя ще ни обедини, ще забравим различията и ще танцуваме заедно. Не се състезаваме, ние сме една Африка, ние сме заедно”, заяви нигерийският музикант Бурна Бой, който участва в ремикса на Jerusalema, която вече има близо 180 гледания в Youtube.

error: