За девета поредна година, през есента в София ще се проведе международният музикален фестивал „Пиано Екстраваганца“.

Серията от събития от 28 септември до 23 ноември са част от Културния календар на Столична община. В ключови локации на София, сред които Аулата на Софийския университет, зала “България” и камерна зала “България”, меломаните ще могат да се насладят на уникални рецитали, камерни концерти и един знаков джазов концерт. Фокусът, разбира се, е върху музиката за пиано, инструментът който присъства във всички програми от събитието.

Фестивалът, освен над 4000 гости и 25000-на аудитория, събира в България всяка година големи международни имена, като през 2019-та, сред гост-изпълнителите ще видите и чуете музиканти от 7 държави, сред които: Ливиу Холендер и Матиас Флецбергер от Австрия, Винченцо Балцани от Италия, Юг Льоклер от Франция, Артур Пизаро от Португалия, Луис Фернандо Перес от Испания и специалният гост на фестивала, носителят на 6 Награди Грами и най-ярка звезда на афро-кубинския джаз, Чучо Валдес, който ще изнесе солов концерт на 29 октомври в зала “България”.

От българска страна ще участват утвърдени имена като Милена Моллова, Светлин Русев, Евгени Божанов и младата изгряваща звезда на българското пиано, Емауил Иванов, който съвсем наскоро завоюва Първа награда на един от най-престижните международни конкурси в света, “Феручо Бузони” в Италия.

Специални акценти в деветото издание на фестивала са концертите от новия цикъл “Приемственост – учители и ученици” в сътрудничество с Нов български университет и образователното събитие Ден на отворени врати “Приятели на пианото”, който привлича все по-голям брой професионалисти и любители на най-универсалния музикален инструмент.

Пълната програма на фестивала можете да видите на www.piano-extravaganza.com

error: