Книгата с фотописи „Планините на България“ представя обща информация, която може да помогне на туристите с планирането на планински преходи, но самият автор Иван Панкев я определя като „любовен роман“, в който са събрани личните му емоционални преживявания. Снимките в изданието също са негови, като са събирани в продължение на 10 години, а подборът им е извършен измежду 100 хиляди кадъра.

Иван Панкев е фотограф и пътешественик, обиколил всички 42 планини в страната ни. В луксозния албум“„Планините на България“ той разказва в 54 пътеписа приключенията си при изкачванията на техните първенци, както и на някои други емблематични върхове. Неговите истории и снимки обхващат и четирите годишни времена, включително и най-свирепите зими и разкриват непознати кътчета, далеч от утъпканите пътеки и впечатляващи в своята дива красота.

Иван Панкев разкри пред БНР, че Пирин е любимата му планина, а най-красивата гледка, която се е запечатила в съзнанието му, остава тази от пиринския връх Джано. Любимият му планински връх обаче не е там, а в Стара планина и той е връх Ботев.

error: