Океаните ни са пълни с пластмаса, а от там и морската храна, която ядем. Парчета пластмаса вече са открити на места от Световния ледовит океан до тропиците. Животни по цялата планета редовно поглъщат такива материали, като това се случва дори на организми от най-големите дълбини.

След като веднъж парче пластмасата достигне океана, то не изчезва. То се разбива на все по-малки парченца, докато не бъде изядено от морски огранизъм или бъде изхвърлено на брега. Дори най-дребните животни в океана – зоопланктона, който играе основна роля в хранителната верига, поемат парченца микропластмаса.

По-големите животни ядат по-малките и така те се движат нагоре по веригата, докато накрая не стигнат до масата на най-големия хищник – човекът. Пластмасата, която използваме ежедневно, се озовава в стомасите ни. В Европа, Канада, Бразилия и Китай имаше случаи на риби и ракообразни, подготвени за храна, които са замърсени.

Едно проучване показва, че заедно с морска храна, хората поемат около 11 000 парчета пластмаса на година. Ако процесът не бъде спрян при източника, проблемът ще се задълбочава. Според ООН количеството, което стига до хората, засега не се отразява и рибата си остава полезен източник на протеин, но остават доста неизвестни около вредите.

Пластмасата може да попива отрови и други замърсители, а плаваща по течението, се превръща в магнит за вредни материали. Когато една морско животно погълне пластмаса с отрови, това се отразява сериозно на неговия живот. Тъй като това са елементи, които обикновено не се намират в природата, животните имат проблеми да ги преработят и изхвърлят от тялото си.

Около 8 милиона тона пластмаса стига до океаните всяка година, като 5 милиона тръгват от Китай. Най-разпространените материали във водата са филтри от цигари, опаковки от храна, бутилки от напитки, капачки и пликове. Десет речни системи са отговорни за 95% от пластмасата, която стига до океана, а 8 от тях са в Азия. До началото на 2018 г., когато Китай наложи забрана, САЩ и Европа продаваше и изхвърляше огромно количество боклук на азиатския континент.

Най-голям удар поемат морските животни и птиците. Миналата година на брега в Индонезия бе изхвърлен умрял кит, а в стомаха му бяха открити 6 килограма пластмаса – 115 чаши, 25 плика, 4 бутилки и 2 джапанки.

Хората използват огромни количества пластмаса, тъй като тя е евтина и издръжлива. Тя е толкова издръжлива, че трябват стотици години преди да се разгради. Когато започва употребата през 1869 г., пластмасата е възприемана като нещо положително. Тя заменя слоновата кост за направата на някои продукти. Масовото производство на материала започва през 1939 г. и след това е фактор по време на Втората световна война.

Ситуацията не изглежда розова, но постепенно мнозина се запознават с проблема и все по-често има кампании за по-малката употреба на пластмаса, в които вече се включват и големи корпорации. В повече от 60 държави вече има забрани за използването на пластмасови продукти за еднократна употреба. Акции по почистването на определи райони също помагат, но по-важно е да бъде намалена употребата на пластмасовите продукти.

[fusion_youtube id=“https://www.youtube.com/watch?v=ju_2NuK5O-E“ alignment=““ width=“1280″ height=“720″ autoplay=“false“ api_params=““ hide_on_mobile=“small-visibility,medium-visibility,large-visibility“ class=““ css_id=““][/fusion_youtube]

error: