Между 31 октомври и 02 ноември Пловдив се превръща в столица на джаза. Световни музикални звезди се събират в Европейската столица на културата за Пловдив джаз фест.

Началото ще постави една от най-забележителни джаз певици – португалката Мария Жоао. В биографията ѝ фигурират 23 албума, множество награди и участия във всички престижни световни форуми, а своята широка известност добива с впечатляващите си вокални възможности. Тя гостува в България заедно със своя дългогодишен сценичен партньор – пианистът Марио Лажиня. На 1 ноември от 11 часа в Bee Bop сafé двамата ще проведат специален уъркшоп.

Вторият концерт от същата вечер ще бъде на бас китаристка, контрабасистка и композиторка – Линда Мей Хан О, която през последните десет години се превръща в истинска звезда. Днес тя е от най-признатите и търсени на своето поколение. Родена в Малайзия, Линда Мей Хан О израства в Австралия, а в момента живее в Ню Йорк, където и преподава в Manhattan School of Music.

Втората вечер на фестивала е на китаристите. Тя ще започне с американеца Кърт Розенуинкъл. Веднага след него излизат двама носители на „Грами“: легендарният китарист Джон Скофийлд и един от най-интересните певци и пианисти в историята на съвременния блус – Джон Клиъри. Тази година те правят лимитирано турне в Европа и САЩ, чийто маршрут минава през Пловдив джаз фест.

Заключителната вечер на фестивала на 2 ноември е посветена изцяло на българския джаз. Тя ще започне с концерта „Виждам птица да лети“, замислен като своеобразен трибют към големия пианист и композитор Румен Тосков-Рупето. Сред участниците в него ще бъдат пианистът Антони Дончев, бас китаристът и контрабасист Веселин Веселинов-Еко, тромпетистът Росен Захариев, виолистът Валентин Геров и барабанистът Мартин Хафизи.

Официалната програма ще закрие известният контрабасист Петър Славов младши. Единствено в рамките на Пловдив джаз фест той ще представи своя първи самостоятелен албум – Little Stories.

Още 6 събития съпътстват основната програма на Пловдив джаз фест. Концертите са два: Funkallero и Next Step Project ще представят своите нови албуми. Същинският финал на Пловдив джаз фест ще постави минифестивалът Jazztronica на 2 ноември от 23 часа в U Park Gallery. Jazztronica ще представи най-новия проект на Mr. Moon и Mey, както и видеото им към първия им сингъл – Timelapse. Със своя дебютен албум Tich Toch ще участва и варненското трио Jazzprofilactika (DJ Jijo, Нейко Бодуров, Цветан Момчилов).

Всички концерти от основната програма се провеждат в Градски дом на културата „Борис Христов, а началният им час 20.

Пълната програма на Пловдив джаз фест

error: