На 91-годишна възраст почина италианският композитор Енио Мориконе. Носителят на два „Оскара“ е издъхнал в болница в Рим. Причина за смъртта му са последиците от падане, при което счупил кост на бедрото си.

Енио Мориконе е световноизвестен със своята филмова музика. Работи в почти всички жанрове – от ужаси до комедии – а някои от мелодиите му са по-известни от 570-те филма, за които са писани. Една от най-известните му творби е музиката за превърналия се в класика филм на Серджо Леоне „Добрият, лошият и злият“.

Мориконе е роден в Рим и изучава тромпет, композиция и хорова музика и хорово дирижиране в Консерваторията на Национална академия в Санта Сесилия. Започва да пише музика към филми през 1955 г., но продължава да композира класическа музика. През 1964 г. започва прочутото му сътрудничество с режисьора Серджо Леоне, както и с Бернардо Бертолучи.

Два пъти е отличен с оскари – през 2007 г. и през 2016 г. През март 2008 г. чилийският президент Мишел Башле му връчва Ордена „Пабло Неруда“ за заслуги към изкуството и културата. Удостоен с титлата Почетен доктор на Нов български университет (11 декември 2013 г.). Сред по-известните филми с негова музика са „За шепа долари“, „Малена“, „Имало едно време на Запад“, „Професионалистът“, „Ново кино „Парадизо“, „Бъгси“, както и последната му работа с Куентин Тарантино във филма „Омразната осморка“.

error: