Поети, преводачи и културни мениджъри от 7 европейски страни, включително България, ще творят поезия за Женски пазар като част от тридневен международен уъркшоп „Софийските метафори (Женски пазар)”. От 25 до 27 септември на територията на най-старото тържище у нас ще се провеждат различни поетични събития.

На 25 септември 2019 г. от 19:00 часа поетите, участници в уоркшоп „Софийските метафори (Женски пазар)”, ще гостуват в посолството на Словашката република в София, където ще вземат участие в международно поетично четене „Словакия и светът на поезията“.

Кулминацията ще е на 26 септември 2019 г., четвъртък, от 11:00 часа, когато след официалното откриване на поетичния пленер участниците ще облекат в рими впечатленията си от Женски пазар на специално избрани за целта поетични точки (виж точните места в приложената програма).

На 27 септември 2019 г., петък, от 18:00 часа в Галерия „Сердика“ ще бъдат представени метафорите за Женски пазар пред българската публика.

На 26 септември 2019 г., четвъртък, от 11:00 часа в Галерия „Сердика“ на откриването на първия международен поетичен пленер „Софийски метафори (Женски пазар), а след това в реално време ще се създават стихотворения – метафори за Женски пазар. Официалното четене на стиховете, които участниците ще напишат за най-стария пазар в столицата, ще се проведе на 27 септември 2019 г., петък, от 18:00 часа в Галерия „Сердика“ на Женски пазар.

В уоркшопа ще участват поетите:

Жермен Дрогенброд (Белгия/Испания), Том Филипс (Великобритания/България), Хайри Хамдан (Палестина/България), Гьокченур Челебиоглу (Турция), Мартон Шимон (Унгария), Мартин Солотрук (Словакия), Мартина Стракова (Словакия), Петер Андрей (Словения), Кристин Димитрова (България), Петър Чухов (България), Бойко Ламбовски (България), Димана Иванова (България), Николай Бойков (България), Иван Христов (България) и Анастасия Стоева (България).

error: