Изключително редки монети, сечени от венецианските дожове в края на 14 век, гостуват в Двореца в Балчик. Те са акцент в изложбата „Татарската плячка“, която за първи път представя пред публика съкровището, открито през 2018 година, при археологически разкопки на Калиакра.

Всичките 983 оригинални предмета от съкровището за пръв път се показват в обща експозиция. Това са находки, открити на нос Калиакра при разкопките и проучванията през последните няколко години,

Изложбата бе открина от директорът на Националния исторически музей доц. д-р Бони Петрунова, която от 2004 година е ръководител на екипите археолози.

„Когато открихме гърнето, аз също мислех, че то е пълно само с монети, и когато почнахме да вадим златните накити, просто беше изключително приятна изненада. Самите монети за мен безспорно са ценни преди всичко не толкова като злато, а колкото като информация“, коментира доц. д-р Петрунова.

За уникалното съкровище се смята, че е събирано от член на татарската орда на Актав, плячкосвала земите ни в края на 14 век. Такива дукати се откриват за първи път у нас и с това се попълват някои празноти в нумизматиката. Според учените те са използвани като разменна монета само между владетели или са имали представителна функция.

Извън историческата им стойност, те са и много скъпи. Особено с ликовете на дожовете, управлявали едва по няколко години Венеция, защото са сечени еднократно. Само един от дукатите струва един милион евро. Освен тях, в съкровището присъстват монети от набезите на татарската орда в други български, сръбски и влашки княжества.

Изложбата ще гостува в Двореца до края на октомври.

Разкопките на нос Калиакра продължават и това лято. Археолозите продължават да разчистват около къщата със съкровището и ще проучат некропола, открит миналата година.

error: