Световноизвестният мадридски музей „Прадо“, който притежава една от най-забележителните колекции на изобразително изкуство в Европа, миналата седмица чества своя 200-годишен юбилей.

Всяка година музеят е посещаван от над 1.8 млн. души, което го превръща в един от най-популярните туристически обекти в Испания. Самият музей е разположен в Мадрид и включва уникална колекция от творби на европейски художници от периода между XVI-XIX век. Сред тях личат имената на Веласкес, Рубенс, Рафаел, Гоя, Ел Греко, Мурильо, Веронезе, Йеронимус Бош и др.

Историята на музея започва през втората половина на XVIII век. Идеята за създаването на картинна галерия е изказана през 1757 година от краля на Испания Фернандо VI. Строителството започва през 1785-а и приключва през 1808 година по време на управлението на крал Фернандо VII.

Забавено от нахлуването на Наполеон в Испания (1808-1814 г.) и последвалото възстановяне, откриването на музея, който получава названието Кралски музей на живописта и скулптурата, се е състояло на 19 ноември 1819 година. Тогава експозицията е включвала 311 платна от испански художници.

През вековете музеят непрекъснато обогатява колекциите си с картини, събрани от испанските крале. Към 1843 година към фондовете му са начислени над 1900 произведения на изобразителното изкуство. През 1872 година музеят сменя названието си и става Национален музей „Прадо“.

Понастоящем той разполага с площ от 53 хиляди квадратни метра.Освен творби на испанските художници, в залите му са изложени и шедьоври на чуждестранни гении на изобразителното изкуство от калибъра на Ботичели, Рафаел, Тициан, Дюрер и Рубенс.

Музеят предлага колекция от 950 скулптури, 6400 рисунки, 2400 щампи, 800 декоративни изкуства, 900 монети и 800 медала. Най-голям интерес предизвикват впечатляващите картини, които са 1300 на брой.

[fusion_youtube id=“https://www.youtube.com/watch?v=KdQRjgvqxwg“ alignment=““ width=“1280″ height=“720″ autoplay=“false“ api_params=““ hide_on_mobile=“small-visibility,medium-visibility,large-visibility“ class=““ css_id=““][/fusion_youtube]

error: