Българският филм „Прасето“ на Драгомир Шолев спечели три от наградите на 23-ия София филм фест. Наградата на публиката отиде при „Снимка с Юки“ на Лъчезар Аврамов, а румънският филм „Чудовища“ на Мариус Олтеану си тръгна с Голямата награда „София – град на киното“. Отличията бяха връчени на церемония в зала 1 на НДК преди официалното закриване на фестивала с филма на Агнешка Холанд „Мистър Джоунс“.

На сцената на 23-ия София филм фест рок музикантът Кирил Маричков беше удостоен с Наградата на София за цялостен принос към музиката и киното. Голямата награда „София – град на киното“ беше връчена от председателя на журито Ник Пауъл, който описа филма „Чудовища“ като високохудожествен и много човечен.

Специалната награда на журито за филм от международния конкурс беше присъдена на „Прасето“ на Драгомир Шолев, а наградата за режисура – на Нора Фингшайд за филма „Извън системата“. За най-добър български филм беше отличен „Прасето“, който грабна и наградата на ФИПРЕССИ.

Наградата „Домейн Бойар“ за най-добър балкански филм отиде при „Нейната работа“ на режисьора Николас Лабот. Отличието е диплом, парична премия от 1000 евро и кашон вино. Специална награда получи и филмът „Товарът“ на Огньен Главонич.

Наградата на критиката за най-добър балкански филм беше присъдена на „Пеперуди“ на турския режисьор Толга Карачелик.

error: