„България и Турция заедно да предложат Желязната църква „Свети Стефан“ в Истанбул да бъде включена в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО, защото тя е уникален паметник на културата”. Това предложи председателят на парламентарната комисия по културата и медиите Вежди Рашидов на среща в Анкара с турския си колега Емруллах Ишлер. Реставрацията на желязната църква „Свети Стефан“ продължи 7 години.

Двамата се обединиха около необходимостта от задълбочаване на сътрудничеството между двете парламентарни комисии. Турция и България оценяват високо усилията на двете страни за опазване на културното наследство, а идеята за съвместни предложения за записване в т.нар. индикативна листа на ЮНЕСКО може да бъде разширена в бъдеще. Емруллах Ишлер сподели, че реставрацията на Желязната църква е отличен пример за стремежа на двете страни да покажат в пълния му блясък за поколения напред един храм, в който са въплътени талант и вдъхновение.

Преди година завърши продължилата 6 години реставрация на историческата българска църква „Свети Стефан“ в Истанбул. На официалното откриване на паметното за българите място присъствахаБойко Борисов и Реджеп Таип Ердоган, а тържественият молебен бе отслужен от вселенския патриарх Вертоломей. „Желязната църква“ почти няма аналог в света и е единствената православна църква, направена от готови железни елементи. Тя е дело на българската екзархия.

error: