54 игрални, документални и късометражни филма ще бъдат представени по време на седмото издание на кинофеста „Златната липа“, който ще се проведе от 1 до 5 юни в Стара Загора, лентите са подбрани измежду 200 нови произведения на творци от 25 страни.

Артистичният директор на Варшавския народен театър Ян Енглерд, който изигра ролята на отец Ередия във филма на режисьора Въло Радев „Осъдени души“ през 1975 година ще бъде специален гост.

Шест от включените в състезанието ленти са копродукции. Между тях е и „Ага“ – българското предложение, което ще се бори за „Златна липа“ в категориите „Най-добър филм“, „Най-добър актьор“, „Най-добра актриса“, „Най-добър режисьор“, както и за специалното отличие на Съюза на филмовите дейци. Копродукцията между България, Германия и Франция с режисьор Милко Лазаров имаше премиера на „Берлинале“, където направи изключително силно впечатление на публиката.

Входът за зрителите в златите на оперния театър и регионалната библиотека „Захари Княжески“ ще бъде безплатен, а в международното жури ще се включи режисьорът Илиян Джевелеков,чийто филм „Вездесъщият“ на миналогодишното издание получи наградата „Златната липа“ заради впечатляващата игра на младия Велислав Павлов.

error: