Българско заглавие стана претендент в категорията за късометражен анимационен филм на наградите „Оскар“. Петминутната анимация „Задачи за деня“ на режисьора Петя Златева попадна в списъка от 92 филма, които имат право да се борят за номинация.

Филмът бе представен за първи път в рамките на 16-ото издание на международния фестивал за късометражно кино In The Palace във Варна, където спечели наградата за най-добър национален филм, с което се квалифицира за надпреварата за отличието „Оскар“ за анимационен късометражен филм.

„Задачи за деня“ е създаден по стихотворението на Стефан Иванов със същото заглавие и е част от продължението на проекта „Щрих и стих 2″, в който Compote Collective създават симбиоза между анимация и поезия, канейки различни режисьори да изберат стихове на български поети и да ги интерпретират в кратки анимационни филми. Първият такъв проект бе завършен през 2015 г. и бе представен успешно на множество фестивали.

[fusion_vimeo id=“https://vimeo.com/363926376″ alignment=““ width=“1280″ height=“720″ autoplay=“false“ api_params=““ hide_on_mobile=“small-visibility,medium-visibility,large-visibility“ class=““ css_id=““][/fusion_vimeo]

 

Сюжетът е изграден около дребните ежедневни задачи на главната героиня, в които тя открива бягство от самотата.

„На мен самата не ми е интересно да рисувам само хора, споделя Петя Златева пред БНР. – Рисувайки човек, ти го поставяш чисто визуално в някакви рамки. Исках възрастта на главната героиня да остане в широк диапазон, тъй като в самата поема никъде не се обяснява каква е тя. Ползвахме текста като основа за по-нататъшното изграждане на сценария. По-късно се разбира какви са тези призраци и защо са там.“

error: