Когато Умберто Еко пише за възрастни, той ги предизвиква да разбират. Когато пише за деца, предизвиква ги да чувстват. Три приказки на големия италиански ерудит се появяват за пръв път в България и представят неочаквана страна на неговото творчество.

„Бомбата и генералът“ и „Тримата космонавти“ излизат за първи път през 1966 г., а „Гномите от Гну“ – през 1992 г. и бързо се превръщат в библиографска рядкост. След появата на последната творба, писателят ги обединява в сборника „Три приказки“. Всички издания са с илюстрациите на Еудженио Карми – любим художник на Умберто Еко.

За разлика от повечето детски книги, които се основават на традиционни рисунки, Карми разказва с колажи и разчита на повтарящите се символи. Между страниците малките читатели и техните родители ще открият генералски лампази, марсианци, опаковка от американска дъвка, Юрий Гагарин, късче от вестник „Правда“, китайски йероглифи, първото куче в космоса и още много символни образи.

Приказките на Еко са посветени на теми, които познаваме от медиите – войните, отношението към различните и опазването на планетата. Без притворство, без излишна алегоричност, но много емоционално и в разбираеми образи и символи писателят говори на децата почти хипнотично, сякаш ги гледа в очите.

„Три приказки” се появяват за пръв път в България благодарение на издателство „Лист” във великолепна книжка с твърди корици.

error: