Столичната община ще участва като водещ партньор в проект „Повишаване на туристическата активност на София и Ниш“ по европрограмата за трансгранично сътрудничество между България и Сърбия. По проекта ще бъдат извършени ремонтни дейности и реставрация на късноантичен мавзолей от IV-V век сл.Хр. Той е открит през 1953 г. и е в кв. „Лозенец“, в близост до Южния парк.

Кметът на София Йорданка Фандъкова подписа договора по проекта на стойност 990 хил. лева, от които 430 хил. лв. са по европрограмата, а останалите са от бюджета на Столичната община. Идеята за проекта е на Тодор Чобанов, зам.-кмет по културата. Той включва изграждане на подземна електро и ВиК инфраструктура, нови алеи и осветление, места за отдих и детски кът, както и озеленяване. Срокът за изпълнение на проекта е две години.

Късноантичният мавзолей се състои от гробна камера с три каменни саркофага. В тях е било погребано знатно семейство – мъж и жена на около 45 и 65 години и две деца, живяло през римския период на Сердика. В гробовете са били положени скъпи дарове, които вероятно са били разграбени още в древността. Археолозите откриват 169 монети, златен коланен накрайник и рядък вид стъклена чаша.

Мястото на мавзолея не е случайно, защото под представителната зала за ритуали, свързани с възпоменанията за погребаните в саркофазите, са открити следи от по-старо култово място с ями, градено 800 години по-рано – през IV в. пр.Хр. То се свързва с извършването на орфически мистерии от тракийските племена трери и тилатеи.

Столична община планира да обнови езерото с лилиите в Борисовата градина. То е създадено през 80-те години на миналия век на мястото на мочурище и се намира в сърцето на парка. Тази година в Борисовата градина бе възстановен розариумът заедно с фонтан, който е копие на оригиралния.

error: