Рекордно високи температури бяха регистрирани на Антарктида. За първи път в историята там бе градусите минаха 20 градуса по Целзий. На 9 февруари бразилски учени регистрирали 20,75 градуса. Досега най-високата стойност е била 19,8 градуса, отчетена през 1982 г. Три дни по-рано аржентински екип регистрира още една аномалия. В тяхната база на Антарктида термометрите са показали 18,3 градуса.

Тези рекорди ще трябва да бъдат потвърдени от Световната метеорологична организация, но те отговарят на по-широка тенденция на полуострова и намиращите се в близост острови, където затоплянето е с почти 3 градуса по Целзий от прединдустриалната ера – едно от местата на планетата с най-бързо покачване на температурата.

Това е поредното доказателство за влиянието на глобалното затопляне. Климатичните промени в района на Антарктида могат да имат огромно отражение върху останалия свят.

Южният полюс съхранява около 70% от сладководната вода във формата на сняг и лед. Ако се разтопи, морското равнище ще се покачи с 50-60 сантиметра. Учени от ООН прогнозират нивото на океаните да се покачи между 30 и 110 сантиметра до края на този век.

error: