Група от най-бедните рибари в света се превърнаха в защитници на най-голямата риба в света – китовата акула. От няколко години те са спрели да ловят риба и са се насочили към туризма, което води до положителен ефект за тях и за морските обитатели.

Действието се развива на Филипините. 58 рибари от града Ослоб, които трудно изхранват семействата си, през 2011 г. основават компания за гмуркане. От тогава мястото се превръща в атракция, посетено от над 750 000 души през последните пет години и донесло над 18 милиона долара от продажба на билети.

Рибарите хранят акулите с крил и дребни рибки, което ги кара да приближават лодките на хората. Китовите акули вече дотолкова са свикнали, че пристигат съвсем близо и приемат подадената храна. Те са най-голямата от живеещите днес риба. Средната дължина на възрастен екземпляр е около 10 метра. Размерът на устата им достига до два метра, но са напълно безопасни за хората, тъй като се хранят с планктон, който филтрират от водата, мекотели, ракообразни и дребни рибки.

Подходът на местните, които водят туристи на лодки, за да наблюдават и да плуват с китови акули, имаше и своите критици, но сега според мнозина учени уникалният бизнес модел е подобрил живота на целия регион и същевременно е допринесъл за опазването на рибите, които са защитени от закон, но редовно са незаконно избивани.

През годините във водите около Филипините рибите се убиват по разрушителни методи, които включват динамит, цианид и мрежи, които застрашават местните видове и кораловите рифове в региона. Голяма част от населението на страната зависи от улова на риба.

За да защитат китовите акули, рибарите плащат на морски патрули. Те осигуряват финансиране за пет морски резервата и по всякакъв начин се опитват да наблюдават за спазването на законите, свързани с риболова.

Резултатите са повече от позитивни. Нелегалният риболов е значително намалял, вижда се възстановяването на някои видове, а животът на местните хора се е неизмерно по-добър.

error: