Рим е сред най-посещаваните туристически дестинации и неизменна част от него са амбулантните търговци и множеството сергии, препълнени със сувенири.

Кметът на столицата на Италия Виргиния Раги съобщи, че този тип търговия остава в историята. След като миналата година влезе в сила забраната да се пие алкохол на обществени места в града, сега идва ред и на сергиите, предлагащи всевъзможни евтини китайски стоки – като се започне от миниатюрни колизеи и се стигне до фигурки на папа Франциск и Доналд Тръмп.

Според Раги сергиите правят достъпа до забележителностите труден и загрозяват цялостната визия на града. В резултат на новата забрана 17 сергии ще бъдат премахнати от ключови за Рим места като фонтана ди Треви, Испанските стълби, Пантеона и площад „Навона“. Осем от въпросните търговци ще запазят правото си да развиват търговия, но далече от тези места.

Градският съвет на Рим вече прие закон, който забранява яденето в близост до забележителностите, катерене по паметници, както и влизането в бароковия фонтан ди Треви по примера на Анита Екберг във филма на Фелини „Сладък живот“.

Със затягането на контрола Рим се присъединява към италианските градове, които затягат контрола върху поведението на туристите. През 2018 г. Флоренция въведе глоба в размер на 500 евро за всеки, който дръзне да яде на стълбите или в близост до галерия Уфици, а Венеция забрани храненето на площад „Сан Марко“, освен ако това не се случва в някое от близките заведения.

error: