В началото на октомври романът „Физика на тъгата“ на Георги Господинов бе издаден в Испания. На испански заглавието е Fizica de la tristeza и се издава от Fulgencio Pimental. Преводът е дело на живеещата в Мадрид антроположка и изследователка на Амазония Мария Вутова съвместно с испанския писател Андре Барба.

Официално книгата бе представена на 22 септември в една от най-популярните книжарници в централен Мадрид – Tipos Infames. На събитието присъства Маркос Торенте, звезда на съвременната испанска литература, който има и предишни близки срещи с Господинов. Българският писател представи романа и в Сеговия на известния Hay Festival.

По повода най-престижното списание за култура – „Ел Културал“, част от всекидневника „Ел Мундо“, излезе с водещо интервю с българския писател. „До днес името на Господинов вероятно е било малко познато на испанския читател, но това е нещо, което трябва да се промени, и то съвсем скоро“, пише изданието и допълва: „Това е един лабиринтен роман, който разказва всичко за всеки от нас.“

През 2018 г. „Физика на тъгата“ се появи още в Турция, Хърватия, Гърция и Полша. Испанският е 15-и език, на който романът е преведен.

error: