Древно селище с корени на викинги. Датският град Роскилде разполага с аткрактивен стар град. Готическа катедрала от червени тухли, построена през 12-ти и 13-ти век, е най-голямата забележителност. Тя е гробище на датски крале и кралици.

Лесният достъп до естествено пристанище на края на фиорд накарало викингите да създадат град там. В музея на викингския кораб може да се види част от тяхната история.

През 1960-те години пет кораба от 11-ти век бяха извадени от близкия фиорд и техните дървени останки са изложени в музея. Освен това няколко реплики на кораби са изградени, което прави посещението сигурен начин да си създадете представа за това как са изглеждали корабите на викингите.

Роскилде се намира на 35 км западно от столицата на Дания Копенхаген, от където с влак се стига за 25 минути. Той е един от най-старите градове в страната. От 11-ти век до 1443 е столица на Дания, като в този период се превръща в един от най-важните градове в Скандинавия.

Това обаче не е само град на история. В Роскилде се провежда един от най-големите музикални фестивали в Европа. През сцените му са минали музиканти като Боб Марли, U2, Лу Рийд, Ерик Клептън, Металика, Стинг, Боб Дилън и Нирвана. Началото на фестивала е през 1971 г. и от тогава в края на юни или началото на юли градът е завладян от духа на музиката.

error: