Саудитска Арабия започва да издава туристически визи за гражданите на 49 страни, сред които и България. Ще отпаднат и част от ограниченията за облеклото на жените, които посещават страната.

До този момент в Кралството се допускаха само поклонници, бизнесмени и работници от чужбина. Свободно в страната влизаха само гражданите на Бахрейн, Катар, Оман и ОАЕ.

Визите за туристи ще се издават по няколко начина – директен на летището, онлайн и в саудитските посолства. За да получите виза на летището, е необходимо да притежавате валиден паспорт, да имате адрес, на който ще отседнете и да имате билет за връщане. Визите ще важат за една година с възможност за многократно влизане в страната, като максималният престой е 90 дни. Цената за българи ще е 220 лева.

Чужденките няма да са задължени да носят абая, покриваща цялото тяло, която е задължителна за саудитките. За тях няма и изискване да пътуват с придружител. Туристи, които не са мюсюлмани, няма да могат да посещават свещените градове Мека и Медина. Остава в сила и забраната за употреба на алкохол.

error: