Най-новият филм на Камен Калев „Февруари“ открива 25-ия „София филм фест“. Българската премиера на селектирания в Кан 2020 филм ще бъде на 11 март в зала 1 на НДК.

„Февруари“ получи признанието да бъде част от официалната селекция на Кан 2020. Най-авторитетният филмов фестивал в света бе отменен миналата година поради пандемията от КОВИД-19, но оповести филмите от основната си програма, за да даде шанс на тези творби да намерят своята фестивална съдба и възможност за разпространение.

„Февруари“ е четвъртият пълнометражен филм на Камен Калев, един от най-талантливите и успешни режисьори на новото българско кино. Творбата е копродукция между България и Франция (Waterfront Film & Koro Films), а историята проследява живота на един човек – когато е 8-годишно момче, младеж на 18 и вече като 82-годишен възрастен мъж. Главната роля във „Февруари“ е поверена на Иван Налбантов.

Камен Калев е познат на публиката в Кан още от 2005 и 2007 г., когато представя в „Седмица на критиката“ късометражните си филми „Върнете заека“ и „Лошият заек“ (в съавторство с Димитър Митовски). Пълнометражният му дебют „Източни пиеси“, както и неговият втори филм „Островът“, започват като проекти от „София мийтингс“. И двата филма участват в „Петнайсетдневката на режисьорите в Кан“, съответно през 2009 и 2011 г. През 2014 г. Калев отново е в Кан като режисьор на фрагмент от филма-омнибус „Мостовете на Сараево“.

През 2020 г. най-новата му творба бе включена в официалната селекция и привлече вниманието на световните киноспециалисти към България. Филмът участва във фестивалите в Солун, Севиля, Берген, Йерусалим, Стокхолм и др. През ноември 2020 г. бе представен и в Токио, където през 2009 г. Калев спечели Голямата награда за най-добър филм с „Източни пиеси“.

Сред другите български филми, които ще бъдат представени на „София филм фест“ е „Петя на моята Петя“. Режисьор е Александър Косев, сценаристи са Нели Димитрова и Валентина Ангелова, които повдигат завесата на миналото, за да представят на съвременните млади хора поетесата Петя Дубарова.

Ролите са поверени на Алиса Атанасова, Александра Костова (познаваме я от ролята й в „Маймуна“ на Димитър Коцев – Шошо), Алена Вергова, Юлиян Вергов, Ясен Атанасов, Албена Павлова, Васил Банов; много от актьорите, които участват, са родени и свързани с Бургас, включват се и близо 500 жители на града като статисти.

Пълнометражният дебют на Павел Веснаков „Уроци по немски“ ще се появи за първи път пред българските зрители в конкурсната програма на 25-ия СФФ. Филмът получи международно признание в края на 2020 – световната му премиера беше на кинофестивала в Кайро, където изпълнителят на главната роля Юлиан Вергов беше удостоен с наградата за най-добър актьор.

Три поколения български актьори пресъздават историята в „Рая на Данте“ (2020), новият филм на режисьора и сценарист Димитър Радев. Продукцията е пълнометражният му режисьорски дебют. Филмът е удостоен с наградата на българската филмова критика за пълнометражен филм от фестивала „Златна Роза“ 2020.

Разказът е за един човек, който търси изгубения смисъл, а ролите са поверени на легендарната Гинка Станчева, харизматичния Владимир Пенев и младата Радина Боршош. От 30 години 64-годишният Данте (Владо Пенев) работи в печатница и се грижи за болната си майка. В рамките на една седмица Данте загубва майка си, а също и работата си.

Още една премиера от новото българско кино ще могат да гледат зрителите на 25-тия София Филм Фест. Това е игралният филм на режисьора Константин Буров – „Сбогом, Джони“ (2020). В главните роли участват Деян Георгиев , Георги Керменски и Християна Стоименова.

Историята е за Джони, който помага на Кранки да се спаси от затвора, но след това го обсебва за вечни времена. Киноразказът е създаден по едноименния роман на българския писател Марин Дамянов.

error: