За много животни това колко сладки изглеждат се превръща в смъртна присъда. Например, трипръстовият ленивец в Южна Америка. Муден и мил, разтварящ ръце сякаш за прегръдка, той се е превърнал в символ на мързела в социалните мрежи. Реалността е, че тези деликатни животни имат нужда от 20 часа сън на ден и лесно се стресират. Много от тях умират месеци, след като са заловени и сложени в затворено пространство.

Както ленивците, много диви животни по света са използвани за селфите. Списъкът на жертвите е дълъг. Змиите са ослепявани от светкавици, птици губят перата си поради алергични реакции към препарати срещу насекоми по ръцете на туристите. Много животни са размножавани, за да може малките им да лесно опитомявани.

Според Световната туристическа организация към ООН 7% от глобалния туризъм е свързан с животни. Това включва сафарите, наблюдаване на птици и други преживявания в природата. Всяка година между два и четири милиона туристи обаче посещават аткракции с животни, които са далеч от етичните норми. Мнозина наистина искат връзка с природата, но 80% от посетителите на подобни места не са наясно с негативното им влияние.

Невежеството и умишленото пренебрегване на тези фактори в търсене на перфектното селфи дават повод за увеличаване на незаконната търговия с животни. Туристите често не са наясно какво се случва зад кулисите. Тяхното желание за това преживяване им позволява да вярват, че няма жертви.

Последните години има огромен скок в броя на селфита с животни, публикувани в социалните мрежи. Почти половината от тях включват прегръдка или докосване до животното. Особен голямо е увеличението при ленивците.

Въпреки че популярния Тайгър Темпъл в Тайланд бе затворен, според данни на World Animal Protection около 800 тигъра са използвани за селфита на различни места из страната. Организацията имаше успех при забраната на язденето на слонове, защитата на делфини в развлекателни паркове в Австралия и работи с китайски туристически компании в опит да спрат да предлагат шоута с животни. Нужно е само пътуващите да направят малко проучване, тъй като много от компаниите предлагат безопасни за природата преживявания.

error: