Кинофестивалът в Берлин посреща 70-то си издание с редица нововъведения, a българското участие на „Берлинале“ е значително по-силно от други години. Актьорът Самуел Финци е водещ на церемониите по откриването и закриването на фестивала.

Той изнесе реч часове след трагедията в Ханау, която доведе до смъртта на 11 души, сред които и български гражданин. „Понякога киното е задминато от реалността“, отбеляза актьорът във встъпителната си реч.

В речта си Финци разказа за израстването си в България, за прозореца към света, отварян от филмите, които гледал в кино „Дружба“ в София. И изтъкна пред гостите на церемонията, че никой не им е попречил да пристигнат в Берлин – пред тях не е имало стени, не е било нужно дори да научат някой език.

Актрисата Мартина Апостолова („Ирина“) беше избрана в програмата Европейска изгряваща звезда. Новия филм на творческия тандем Вера Траянова и Милен Витанов участва в секцията „Генерация“ на тазгодишното издание на „Берлинале“. Филмът е призив за спасението на Земята от глобалното затопляне. Освен него в секцията „Генерация“ ще бъде представен и детският документален филм на Полина Гумиела „Очите ми сини, роклята шарена“ за тригодишно момиченце в Пловдив.

Елица Петкова („Жалейка“) представя новия си психотрилър за любовен триъгълник „Риба, плуваща по гръб“ в секцията „Перспектива немско кино“. Компанията „Чучков брадърс“ е копродуцент на гръцкия „Пари“ за иранска двойка, търсеща сина си в Атина, в секцията „Панорама“.

error: