Кинофестивалът в Берлин посреща 70-то си издание с редица нововъведения, a българското участие на “Берлинале” е значително по-силно от други години. Актьорът Самуел Финци е водещ на церемониите по откриването и закриването на фестивала.

Той изнесе реч часове след трагедията в Ханау, която доведе до смъртта на 11 души, сред които и български гражданин. “Понякога киното е задминато от реалността”, отбеляза актьорът във встъпителната си реч.

В речта си Финци разказа за израстването си в България, за прозореца към света, отварян от филмите, които гледал в кино “Дружба” в София. И изтъкна пред гостите на церемонията, че никой не им е попречил да пристигнат в Берлин – пред тях не е имало стени, не е било нужно дори да научат някой език.

Актрисата Мартина Апостолова (“Ирина”) беше избрана в програмата Европейска изгряваща звезда. Новия филм на творческия тандем Вера Траянова и Милен Витанов участва в секцията “Генерация” на тазгодишното издание на “Берлинале”. Филмът е призив за спасението на Земята от глобалното затопляне. Освен него в секцията “Генерация” ще бъде представен и детският документален филм на Полина Гумиела “Очите ми сини, роклята шарена” за тригодишно момиченце в Пловдив.

Елица Петкова (“Жалейка”) представя новия си психотрилър за любовен триъгълник “Риба, плуваща по гръб” в секцията “Перспектива немско кино”. Компанията “Чучков брадърс” е копродуцент на гръцкия “Пари” за иранска двойка, търсеща сина си в Атина, в секцията “Панорама”.