Докато светът продължава да се бори с коронавирусната инфекция COVID-19, милиони хора в Африка и Близкия Изток се изправят пред все по-влошаващата се и безпрецедентна криза с пустинните скакалци, които унищожават всичко по пътя си.

Според експерти кризата с насекомите едва сега настъпва, тъй като конкретния вид скакалец има способността да се множи с безпрецедентен темп заради благоприятните условия, предизвикани от климатичните промени.

Пустинният скакалец, наречен „най-разрушителният мигриращ вредител в света“ от Организацията на обединените нации за храни и земеделие (FAO), е в състояние да унищожи продоволствената сигурност на милиони хора по света. Наскоро Кения, Етиопия и Сомалия се бориха с тази криза, като последствията от нея тепърва ще се изчисляват.

Кийт Кресман, старши експерт в ООН заяви пред „Гардиън“, че при стандартни условия популацията на пустинния скакалец досега трябваше да намалее, но промените в климата способстват за размножението му, което поставя под въпрос основни храни за препитание на над 25 милиона души.

Циклонът Мекуну през май 2018 г. е създал идеална среда в пустинята между Саудитска Арабия, Оман и Йемен за живот на скакалеца. За ден насекомото изяжда приблизително еквивалента на собственото си тегло в прясна храна.

Към момента общо 10 държави пострадаха много сериозно от нашествието на скакалците – Кения, Етиопия, Йемен, Иран, Судан, Еритрея, Египет, Саудитска Арабия, Сомалия и Оман.

error: