Скалната арка до с. Тюленово бе обявен за природна забележителност със заповед от 30 декември 2019 г. на министъра на околната среда и водите.

Скалистият бряг в района вълнува туристи, приключенци и любители фотографи от край време. Скалната арка е сред най-забележителните природни красоти на Северното ни Черноморие. Мостът между водата и сушата, остава за дълго в съзнанието и веднъж вървейки по него, ще искате да го направите пак.

На 04.02. 2020 г. със заповед на министъра на околната среда и водите, арката, разположена на площ 2 424 дка., официално е обявена за природна забележителност. С влизането в сила на документа, на територията на скалния мост се забранява строителството с изключение при изпълнение на дейности, свързани с укрепване и възстановяване на природната забележителност. Подлежат на санкции и търсенето, проучване и добива на подземни богатства, както и нарушаването целостта и естествения облик на скалните образувания, замърсяването с отпадъци, скалното катерене и паленето на огън.

Тюленово е село в община Шабла, Добричко. На 31 май 1951 г. в землището на селото е открито първото нефтено находище в България. И до ден днешен нефтените сонди са характерен антропогенен елемент на равинния ландшафт.

В селото живеят около 50 души, но през летните месеци все повече туристи се появяват заради красивия бряг. Построени са редица малки хотелчета, които вече достигат до самия морски бряг. А там при морето се намира красивият скалист клифов бряг, където се откроява и символът на селото – скалната арка. Срещата между сушата и водата е изключително атрактивна заради причудливите скални форми, получени от съчетаното въздействие на рушителните сили на морската абразия и карстовия процес. Мястото е любимо средище на скалните катерачи от България и чужбина.

error: